Prvaki in olimpijade

Vsi šahisti si želijo, da bi postali svetovni prvaki. Vsakemu, ki mu uspe zmagati veliko bitko za svetovnega prvaka se pridruži seznamu, na katerem so najboljši šahisti na svetu. Ta naslov obstaja že dlje od stoletja.

Začetki tekmovanj segajo v dvoboj v Londonu leta 1866, ko je Avstrijec Wilhelm Steinitz premagal Nemca Adolfa Anderssena, takrat se je razglasil za svetovnega prvaka. Ker do tedaj tega naslova niso dali še nikomur, so se spraševaliali si je Wilhelm to zaslužil. Leta 1883 je Nemec Johannes Zukertort zmagal na kar nekaj evropskih turnirjih in s etudi sam razglasil za svetovnega prvaka. Ker se je Steinitz počutil ogroženega, ga je izzval na dvoboj, ki je potekal leta 1886 v ZDA. Zmagal naj bi tisti, ki bi mu prej uspelo zmagati 10 partij. Zmagal je Steinitz.

Svetovni prvaki so vselej v šahovskem svetu uživali v ugledu. Da je kdo izzval svetovnega prvaka je to lahko trajalo kar nekaj let. Ti dvoboji so vedno vzbudili veliko zanimanje. Dvoboji so lahko trajali več tednov včasih tudi več mesecev. Novembra 2000 je Rus Vladimir Kramnik premagal v 16 partijah Garija Kasparova. Ta je bil zelo močen šahist od leta 1985, zato Kramnik velja za enega nosilca najvišjega šahovskega naslova.

Zelo dober je tudi šahist Viswanathan Anand iz Madrasa v Indiji in je tudi svetovni prvak. Vsi se sprašujejo kdo je zdaj prvak, Kramnik ali Anand. Ameriški kongres se je odločil, da ni noben od njiju ampak je to Bobby Fischer. Naslov prvaka je osvojil leta 1972, ampak mu jo je  FIDE odvzela, vendar Bobby še vedno velja za enega najboljših.                                                              title393577753                              title589451468                               Karlsbad 1907                                                                 Vasja Pirc (1907-1981)

Povzeto po: King, D. (2002). Šah. Radovljica: Didakta.                                                                   Viri slik: Stupica, J. (1982). Šah skozi stoletja. Ljubljana: Državna založba Slovenije.

 

Ta vnos je bil objavljen v Jedro. Zaznamek za trajno povezavo.