Šahovske poteze

Za zmago moramo poznati veliko potez, saj s tem zapremo nasprotnikovega kralja in    naredimo šah mat. To je osnovni cilj igre.                                                 title523141416                    title819834575                                 Pojem mat izhaja iz staroperzijskega izraza za mat, ki pomeni, da je kralj podrt. Z eno od figur moramo napasti kralja tako, da nam ne bo mogel več z nobeno potezo pobegniti. Do mata pride večinoma takrat, ko ima eden od igralcev več figur materialno je v premoči.

O šahu govorimo takrat, ko je kralj napaden a nam lahko pobegne, šah ni usoden. Da pridemo mata moramo znati poteze. Nekatere od njih so zelo uporabne. Poznamo otvoritve, strategije in obrambe. Tukaj naštete so najbolj znane in vsaka ima več različic:

Španska otvoritev je po jugoslovanskem teoretiku nastala tako, da je španski menih Ruy Lopez po pomoti belega lovca postavil na b5, namesto na c4. Po tem je ugotovil, da ta poteza ni slaba. Vse naslednje različice, ki so nastale so podobne tej, le da so v vsaki naslednji nekaj nadgradili, popravili.

Tudi damin gambit ima veliko različic. To je poteza s katero lahko, s kraljico, kmalu po začetku zmagamo. To je močna in logična poteza. Na začetku ta poteza ne obeta veliko boja, vendar se lahko zelo razvije.

Začetna francoska obramba, ki je znana še iz Poleriovega rokopisa je bila dolgo časa pozabljena. Nato so jo obudili francoski mojstri Deschapelles, La Bourdonnais in Saint Amant. Ta poteza je zelo poznana in uporabna.

title405962969                                          title410407639

Povzeto po: Stupica, J. (1982). Šah skozi stoletja. Ljubljana: Državna založba Slovenije.       Viri slik: Stupica, J. (1982). Šah skozi stoletja. Ljubljana: Državna založba Slovenije.

 

Ta vnos je bil objavljen v Jedro. Zaznamek za trajno povezavo.