Zgodovina šaha

Spletišče je namenjeno vsem, ki bi se radi radi naučili šah in o njem še kaj novega izvedeli. Za to temo sem se odločil, ker rad igram šah.

Šah kakršnega poznamo se je dolgo razvijal. O tem kako se je razvijal obstaja veliko legend. Zdaj ni države ki ne bi poznala šaha.

Angleški pesnik William Jones je za izumitelja postavil rimskega boga Marsa. Ta je svojo ljubezen Caisso osvojil s podaritvijo šahovske igre, ki pa potem postane boginja šaha.

V srednjem veku si je Neckam izmislil, da je šah ustvaril Palamed, grški junak, ki se je bojeval pred Trojo. Zanesljive vire najdemo šele v perzijskih epih okoli leta 600 po našem štetju.

Čutaranga je bila zametek našega šaha, ki so ga ustvarili indijski šahisti. Najbolj znana teorija je, da je šah ustvaril Sassaibn Dahir.

Šatrandžan so ustvarili Arabci v sedmem stoletju. Imel je enako igralno desko in enako število figur. Imena figur so različna, v vsaki različici so drugače poimenovana. Po šatrandžu kmalu nastane šah.

Veliko ljudi meni da šah ni ustvaril le en človek, ampak da je to lahko različica več iger, zlitih skupaj.

Šah je v Evropo prišel po različnih trgovskih poteh, prek mavrske osvojitve Španije in islamske osvojitve Sicilije. V Zahodno Evropo so šah prinesli Vikingi. V enajstem stoletju so šah poznali po vsej Evropi. Postal je najpopularnejša igra. Po letu 1450 so pravila igre postala podobna današnjim.

 

Povzeto po: Stupica, J. (1982). Šah skozi stoletja. Ljubljana: Državna založba Slovenije.                             King, D. (2000). Šah. Radovljica: Didakta.

Ta vnos je bil objavljen v Uvod. Zaznamek za trajno povezavo.